Etter oppfordring legger vi ut oppskriftene vi brukte på småspeiderturen til Nikkeltunet nå i april 2018. Vi serverte en tradisjonell Gumbo, en «Cajun»-rett fra New Orleans-distriktet i USA basert på kylling. Denne falt i smak hos flere av småspeiderne.

Til en mellomstor dutch oven – nok til 8 personer trenger du:

  • 4 spiseskjeer olje (rapsolje fungerer flott)
  • 3-4 spiseskjeer hvetemel
  • 2-3 hvitløksfedd – finhakkes
  • 2-3 mellomstore løk – hakkes
  • 2 paprika – skjæres i strimler
  • 2-3 tomater – skjæres i biter eller skiver
  • 800 gram brekkbønner – skjæres i biter på ca 2-3 cm
  • 1 kg kyllingkjøtt – skjæres til strimler (alternativt kan du bruke kyllingpølser)
  • krydder (1-2 ts salt, 1 ts pepper, litt cayennepepper for de som vil ha litt mer «futt»)
  • 1 liter vann

Varm gryta til stekevarme, ha i olje og mel, brun melet. Du må røre ofte så det ikke svir seg.

Tilsett løk. Stek løken blank i det brune melet, ha i paprika og hvitløk. Stek til paprika har blitt litt myk (et par minutter).

Bland inn vannet sakte slik at maten holder seg varm (det skal ryke av maten hele tiden).

Tilsett krydder, tomater og brekkbønner.

Kok opp, reduser deretter varmen slik at det småkoker. Under den store gryta la vi 12 grillbriketter, på lokket la vi 12 grillbriketter.

Legg på lokk og la småkoke i ca 30 minutter.

Tilsett kyllingen og fortsett å la det småkoke ytterligere 20 minutter. Vi la på et par nye briketter under gryta.

I den største gryta/ovnen speiderne har ble gryta halvfull, oppskriften kan godt økes med 50% ved behov for å bespise opp til 12 personer.