På småspeiderturen til Nikkeltunet i april 2018 lagde vi to forskjellige retter i dutch oven, denne oppskriften bruker noen litt uvante ingredienser, men den ble veldig god og krevet lite forberedelser. Gryteretten har ikke noe navn, kanskje kan vi egentlig kalle den «Corn-flakes-middag»?
Til en mellomstor gryte som er nok til 8 personer trenger du:
- 1 kg røstipoteter (gjerne rett fra frysedisken)
- minst 4 spiseskjeer smør
- minst 4 dl corn flakes (kan godt ha mer, da må du bruke mer smør også)
- 500 gram kyllingkjøtt som skjæres til strimler
- 1 boks med hermetisk kyllingsuppe (Heinz, Campbells, eller noe annet)
- 5-6 dl rømme
- 1 løk som skjæres/hakkes i småtbiter
- 300 gram hvit ost som raspes til strimler
- 5-6 dl vann
- mer smør
Varm gryta til steketemperatur, smelt smøret slik at det freser i gryta.
Sautér corn flakesene i smøret (det betyr ha de i gryta med smøret, sørg for at alle blir dyppet i varmt smør, ta de ut og legg på en tallerken).
Vår erfaring var at vi måtte ha i (mye) mer smør før vi tilsatte røstipotetene. Det er viktig at de ikke setter seg fast i gryta.
Stek røstipotetene til de blir myke.
Tilsett alle de andre ingrediensene (utenom corn flakesene) og bland godt. Fyll vannet i den tomme boksen med kyllingsuppe for å få ut siste rest av suppen. Hell vannet i gryta. Gjør dette minst to ganger.
Rør godt slik at alle ingrediensene blander seg.
Legg corn flakesene på toppen av blandingen i gryta.
Sett på lokk og bak i ca 40 minutter på ganske høy varme (lavere enn stekevarme, men høyere enn småkok). Ha mer varme på toppen av gryta enn under. Vi brukte 8-9 briketter under og 12-15 briketter over gryta. Det blir ekstra stilig hvis cornflakesene har blitt litt sprø på toppen av gryteretten når det skal serveres.